Hoeveel gram vers vlees heeft mijn hond nodig?

Als je precies wilt weten hoeveel jouw hond aan vers vlees, kvv oftewel rauw voer per dag nodig heeft kan je gebruik maken van een bepaalde formule. De meeste merken, waaronder wij, geven slechts een gemiddeld advies per kg afhankelijk van de leeftijd en de activiteit van de hond. 

Echter hebben kleine rassen een relatief hoger energieverbruik dan grote rassen en wordt dit niet meegenomen in dit advies. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je graag een wat gerichter advies zou willen hebben vind je hier de informatie die je nodig hebt om de juiste hoeveelheid zelf te berekenen!

Als eerste heb je de ME (metaboliseerbare energie) waarde van een voeding nodig. Bij onze voedingen vind je op onze site de ME waarde bij elke variant apart vermeld. Hierbij voor het gemak een overzicht:


Chicken - 166 ME kcal/100 gram
Beef & Chicken - 195 ME kcal/100 gram
Lamb - 200 ME kcal 100/gram
Duck - 173 ME kcal / 100 gram
Fish Mix - 183 ME kcal / 100 gram
BARF 5 mix - 192 ME kcal / 100 gram
Game Mix - 182 ME kcal / 100 gram

Op basis van de leeftijd en het lichaamsgewicht van je hond en de mate van activiteit kan de energiebehoefte berekend worden:

  • Puppy's: Klik hier
  • Jongvolwassen honden (1-2 jaar): 130 kcal x (gewicht in kg0,75)
  • Volwassen honden (3-7 jaar) : 110 kcal x (gewicht in kg0,75)
  • Senior honden (>7 jaar): 95 kcal x (gewicht in kg0,75)


Bovenstaande zijn de standaard richtlijnen. Wanneer je hond te zwaar is wil je echter uitgaan van ca. 90 kcal in je berekening en bij een zeer actieve hond of een hond die moeilijk op gewicht te houden is kan je zelfs desgewenst richting de 150-175 kcal gaan. 

Voorbeeld:
Je hebt een volwassen hond van 4 jaar en 25kg die goed op gewicht is. De berekening wordt dan 110 kcal x 25^0,75 = 1230 kcal per dag. Van onze Beef & Chicken variant (195 ME kcal/100gr) zal deze hond afgerond (1230/195) x 100 = 630 gram per dag mogen eten. 

Is de ME waarde van de kvv niet bekend?

Dan kan je hem via deze fomule berekenen:
(4*% eiwit) + (9*%vet) + (4*%NFE(koolhydraten + vezels))= kcal ME hond
NFE % = 100 - (eiwit+vet+as+vocht+vezels)

Mocht je er met bovenstaande informatie toch niet helemaal uitkomen, stuur ons dan gerust even een mailtje dan helpen we je graag verder.


Let op: als een voeding een hoger ME gehalte heeft wil dit niet automatisch zeggen dat een voeding voedzamer is. Een hoger gehalte aan vet zorgt er bijvoorbeeld voor dat het kcal gehalte hoger is en je hond er dus minder van hoeft te eten om voldoende energie binnen te krijgen. Echter gaat een hoger gehalte aan vet mogelijk ten koste van andere (hoogwaardigere) voedingsstoffen. Een juiste balans is dus, net als bij mensen, van groot belang. Deel dit bericht via:

Brochure

Wil je een compleet overzicht van onze producten en alle achtergrond informatie in één handig document? Voor jezelf of misschien voor iemand anders? Download dan snel onze brochure! Bekijk onze brochure