samenstelling en analyse

Sommige mensen halen de begrippen ‘samenstelling’ en de ‘analytische bestanddelen’, ook wel analyse genoemd, met enige regelmaat door elkaar. Graag leggen we je in dit artikel het verschil uit.

Het verschil tussen samenstelling en analyse
Kijk je op de verpakking van een diervoeding onder het kopje ‘samenstelling’, dan staan hier alle ingrediënten die in het betreffende product verwerkt zijn gerangschikt. Het is als het ware een kort en bondig overzicht van alle grondstoffen in aflopende volgorde. In Nederland is iedere fabrikant vrij om te kiezen voor een zogeheten gesloten of open declaratie. Bij Raw4Dogs  zijn wij graag open en transparant, daarom hebben wij met volle overtuiging voor een open declaratie gekozen. Dit is iets wat je nog niet bij veel andere rauwvoer merken tot in details tegenkomt. Op deze manier weet jij precies hoe onze producten zijn samengesteld en dus wat je hond precies eet; wel zo eerlijk!

Daarnaast is de analyse, op een diervoeder ook wel aangeduid onder de noemer ‘analytische bestanddelen’, een verplicht onderdeel op de verpakking. Analytische bestanddelen worden niet als ingrediënt aan het product toegevoegd, maar staan voor wettelijk vastgestelde definities die verwijzen naar het voedingsgehalte van alle grondstoffen in totaal.

De samenstelling is dus niets meer of minder dan een lijst met grondstoffen die wettelijk verplicht moeten worden op de verpakking. Het is verplicht deze in aflopende mate van hoeveelheid weer te geven. Van het eerste ingrediënt zit er dus relatief veel in, van het laatste ingrediënt weinig. Het overzicht met analytische bestanddelen geeft kort gezegd de analyse van de voedingsstoffen weer. Het is belangrijk je te realiseren dat dit enkel de hoeveelheid en niet de kwaliteit van de ingrediënten weergeeft. Zo geeft een gemalen leren schoen bijvoorbeeld namelijk een prima analyse voor hondenvoeding, maar is dit qua grondstoffen en voedingswaarde natuurlijk verre van ideaal.

Kwaliteit van een voeding op basis van de analyse vergelijken is dus eigenlijk onmogelijk. Je kan wel zien of er een goed gehalte aan bijvoorbeeld eiwit, vet, calcium en fosfor inzit. Maar dit zegt nog niks over de kwaliteit en de opneembaarheid van de ingrediënten. Het is dan ook van belang om altijd naar beiden te kijken bij het kiezen van een voeding!



Deel dit bericht via:

Brochure

Wil je een compleet overzicht van onze producten en alle achtergrond informatie in één handig document? Voor jezelf of misschien voor iemand anders? Download dan snel onze brochure! Bekijk onze brochure