Waarom eet mijn hond gras?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je hond zo nu en dan gras eet? Dit gedrag is al lang een onderwerp van nieuwsgierigheid bij hondenbezitters en dierenliefhebbers. Hoewel velen geloofden dat honden gras aten vanwege misselijkheid of een voedingsstoffentekort. Recent onderzoek* (2020) suggereert dat dit niet het geval is. Laten we eens dieper ingaan op de redenen achter dit gedrag.

Geen voedingsstoffentekort
Een veelvoorkomende theorie was dat honden gras aten vanwege een voedingsstoffentekort in hun dieet. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit hoogst onwaarschijnlijk is. Honden die commerciële, complete voeding krijgen, hebben zelden voedingsstoftekorten die het eten van gras zouden rechtvaardigen.

Bovendien is er geen duidelijk verband aangetoond tussen lage niveaus van specifieke voedingsstoffen in het lichaam van honden en hun neiging om gras te eten. Dit betekent dat voedingsstoftekort geen drijvende factor lijkt te zijn voor dit gedrag.

Vezeltekort is geen drijvende factor
Een ander idee was dat vezeltekort in het dieet van honden het eten van gras zou stimuleren. Het onderzoek toont aan dat honden die een vezelarm dieet volgen, niet vaker gras eten dan honden die een dieet krijgen waarbij vezels afkomstig zijn van bijvoorbeeld alfalfameel.

Invloed van andere factoren
Naast voeding kunnen andere factoren zoals verzadiging van invloed zijn op het graseten bij honden. Sommige honden eten meer gras voorafgaand aan de maaltijd, maar er is geen eenduidige verklaring voor deze gedragsvariatie.

Nog steeds een mysterie
Kortom, het eten van gras door honden is een veelvoorkomend gedrag dat niet wordt gedreven door voedingstekorten of de intentie om braken op te wekken. De exacte reden blijft grotendeels onbegrepen en vereist dus nog verder onderzoek. Het blijft een van die eigenaardige eigenschappen van onze trouwe metgezellen die ons blijven verbazen.

*Beynen, A. C. (2020). Diet and Grass Eating in Dogs. Bonny Canteen. 2020; 1: 89-94

Deel dit bericht via:

Brochure

Wil je een compleet overzicht van onze producten en alle achtergrond informatie in één handig document? Voor jezelf of misschien voor iemand anders? Download dan snel onze brochure! Bekijk onze brochure