Zelf bone broth of bottenbouillon maken voor je hond

Misschien heb je er al weleens van gehoord; bone broth, in het Nederlands bottenbouillon of bottensoep genoemd. Hiervan wordt gezegd dat het ontzettend gezond is voor zowel mens als hond omdat het onder meer collageen, gelatine, glucosamine en een hoog aandeel aan mineralen bevat. Daarnaast bevat het belangrijke aminozuren die het immuunsysteem ondersteunen. Ideaal dus voor wat oudere honden of honden die moeten aansterken.

Het mooie van bottenbouillon is bovendien dat het ook nog eens heel gemakkelijk en goedkoop zelf te maken is!

Hoe maak je bone broth?

1. Allereerst heb je natuurlijk de botten nodig. Dit kunnen gewoon botten zijn die je bij de slager haalt, maar je kan hier bijvoorbeeld ook de restanten van een kip die je zojuist zelf hebt gegeten voor gebruiken.

2. Je doet deze botten samen met water in een pan. We adviseren om de verhouding 50/50 houden. Hoe meer water je gebruikt hoe dunner je bouillon zal worden. Voeg hier een scheut azijn toe om de mineralen uit het bot te onttrekken en breng het geheel aan de kook. Vervolgens laat je dit minimaal 12 uur (bij stevige botten is minimaal 24 uur aan te raden) pruttelen op een laag vuur. Let erop dat je het vuur niet te hoog zet omdat er dan teveel water zal verdampen. Hoe langer je de bone broth laat sudderen, hoe meer de botten uit elkaar zullen vallen. Dit is de bedoeling!

3. Na afloop laat je het geheel afkoelen en zeef je de bouillon. De gebruikte botten niet meer aan je hond voeren omdat gekookte botten splinteren. De bouillon zet je na het zeven een nachtje in de koelkast waardoor deze zal opstijven tot gelei. Het slimst is om de bouillon vervolgens in porties in te vriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesmal zodat je telkens gemakkelijk de gewenste hoeveelheid voor je hond(en) kunt ontdooien!

Zelf bone broth gemaakt naar aanleiding van ons artikel? Deel het met ons via Instagram via @Raw4Dogsnl of #Raw4DogsnlDeel dit bericht via:

Brochure

Wil je een compleet overzicht van onze producten en alle achtergrond informatie in één handig document? Voor jezelf of misschien voor iemand anders? Download dan snel onze brochure! Bekijk onze brochure