De analyse op de verpakking
Op elk diervoeder is een verplichte analyse te vinden. Deze bestaat uit eiwit, vet, ruwe celstof, ruwe as en eventueel koolhydraten en vocht. Het vermelden van het aandeel calcium en fosfor is niet verplicht, maar is zeker van belang bij het kiezen van de juiste voeding voor bijvoorbeeld opgroeiende honden.
1. Eiwitten
Eiwitten zijn als het ware de bouwstenen van het lichaam. Bijna alle cellen in het lichaam zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten ook belangrijk bij vele processen in het lichaam zoals bijvoorbeeld het afweersysteem en de vorming van enzymen en hormonen. Eiwitten bevinden zich zowel in plantaardige als dierlijke voedingsproducten.
2. Vetten
Vetten zijn de belangrijkste leverancier van energie. Vet levert namelijk wel twee keer zoveel energie als koolhydraten en eiwitten. Deze energie is nodig om te spelen, te bewegen maar ook om bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast is vet belangrijk voor de smaak en levert vet ook de vet-oplosbare vitaminen en de essentiële vetzuren.
Een te hoge hoeveelheid vet kan echter voor overgewicht en vervetting zorgen. Maar een tekort aan vetten kan zorgen voor een tekort aan bepaalde zeer belangrijke vetzuren. De juiste hoeveelheid vet in een voeding is dan ook erg belangrijk.
Net zoals bij de aminozuren, zijn sommige vetzuren dus essentieel. Essentiële vetzuren kunnen niet zelf worden aangemaakt door de hond, hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren.
• Omega-3 vetzuren: Dit zijn essentiele vetzuren die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking.
• Omega-6 vetzuren: Dit zijn essentiele vetzuren die een belangrijke rol spelen bij een gezonde huid en vacht en ook een goede werking van de voortplantingsorganen ondersteunen.
Omega-3 vetzuren bevinden zich in grote hoeveelheden in bijvoorbeeldde zalmolie die we toevoegen aan Raw4Dogs. Uiteraard bevinden deze zich ook in hoge mate in de Fish Mix en in een hoger dan gemiddeld gehalte in de Duck en de BARF 5 Mix.
3. Ruwe Celstof
Ruwe celstof is dat deel dat onverteerd in de dikke darm terecht komt en betreft grotendeels celwanden van plantaardige oorsprong en kunnen dus gezien worden als de vezels van een voeding. Deze vezels worden niet verteerd maar komen, zoals eerder aangegeven, de darmgezondheid ten goede wanneer dit in de juiste hoeveelheden wordt toegevoegd.
4. Ruwe As
Ruwe as staat voor anorganische stof. Het is een percentage wat zou overblijven als het voer op zeer hoge temperatuur (>500 graden) zou worden verbrand. Wat overblijft na verbranding bevat voornamelijk de mineralen die aanwezig zijn in de voeding.
5. Koolhydraten
Zowel granen als groenten vormen een bron van koolhydraten. Granen zijn veelal zetmeelrijk en worden in diervoeding dan ook hoofdzakelijk gebruikt als energieleverancier. Dit past echter niet bij het natuurlijke dieet van de wolf en is ook niet noodzakelijk. In Raw4Dogs worden dan
ook alleen groenten als koolhydraatbron ingezet. Groenten vormen een gezonde en goede bron van zowel vezels als vitaminen en leveren een positieve bijdrage aan de darmgezondheid van de hond.
6. Vitaminen en Mineralen
Vitaminen zijn het best te omschrijven als complexe organische verbindingen die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn in natuurlijke voedingsstoffen. Ze zijn noodzakelijk voor stofwisselingsprocessen in het lichaam en een tekort veroorzaakt deficiënties en de daarbij behorende klachten en problemen. De vitaminen zijn in twee groepen te verdelen: vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (B-complex en C). De vet oplosbare vitaminen komen logischerwijs voor in vetten en voor de absorptie van deze vitaminen is de aanwezigheid van gal in de darm noodzakelijk. Deze vitaminen kunnen ook rondom de lever worden opgeslagen. Een tijdelijk tekort levert daardoor niet snel problemen op, een overschot echter wel. De wateroplosbare vitaminen worden veel sneller afgebroken en/of uitgescheiden dan de meeste vet oplosbare vitaminen. In enkele gevallen is opslag wel mogelijk, met name in de lever, maar dit is slechts beperkt. Bij wateroplosbare vitaminen ontstaan dan ook sneller tekorten. Mineralen zijn noodzakelijk voor vele processen die zich in het lichaam afspelen en kunnen niet via het lichaam zelf wordenaangemaakt. Van sommige mineralen is slechts een heel klein beetje nodig, dit worden de sporenelementen genoemd. Denk hierbij aan onder meer ijzer, koper en zink. Van andere mineralen hebben dieren meer nodig, dit noemen we de macro-elementen. Calcium, fosfor en magnesium zijn hier voorbeelden van.
Om er zeker van te zijn dat zich geen tekorten voordoen in de voeding worden bij onze Raw4Dogs voedingen essentiële vitaminen en mineralen toegevoegd. Hierbij is ook rekening gehouden met de eventuele antagonistische werking (en dus juiste verhouding) en eventueel
verlies tijdens het invriezen.
7. Water
Ook water kan gezien worden als nutriënt, want het is één van de belangrijkste stoffen in de voeding van honden en een belangrijk lichaamsbestanddeel. Water speelt een belangrijke rol als transport- en oplosmiddel in het verteringsproces. Wanneer een hond meer dan 10 tot 20% van zijn lichaamsgewicht aan water verliest dan sterft hij door bloedsomloopstoringen. Een hond heeft gemiddeld 50-60 ml water nodig per kilo lichaamsgewicht per dag. Aangezien rauwe voeding van zichzelf 60-70% vocht bevat zal een hond die rauwe voeding eet veel minder drinken dan een hond die op een droogvoeding staat (8-12% vocht).
Wat het verschil tussen de analyse en de samenstelling lees je hier.
Deel dit bericht via:
Join the raw4dogs community!
op instagram Volg ons
op facebook