Wat is de beste kvv / het beste vers vlees voor honden

Zelf de kwaliteit beoordelen van een complete rauwe voeding (kvv) is niet heel makkelijk. Wel zijn er een aantal punten waar je op kan letten wanneer je op zoek bent naar de beste vers vlees voeding voor je hond. In dit artikel geven we je graag een aantal tips!

Samenstelling
Allereerst kan er gekeken worden naar de samenstelling. Staan alle gebruikte ingrediënten apart genoemd en weet u dus precies welke ingrediënten gebruikt zijn? ‘Kip’ of ‘kippenvlees’ zegt vrij weinig over wat er precies inzit. Daarnaast weet men ook niet of het de ene keer het ene deel van de kip is en de andere keer een ander deel. Wanneer er ‘bevleesde kippenrug’ of ‘kippenhart’ staat, zoals bij Raw4Dogs, weet men wél precies wat er is gebruikt. Als tweede kan er gekeken worden of de voeding compleet is. Staat er voor de ingrediëntenlijst ‘volledig voeder voor honden’ en worden er vitaminen en mineralen toegevoegd? Dan is de voeding compleet. Is dit niet het geval en moet er volgens de producent afgewisseld worden? Dan is de voeding zelf in ieder geval niet compleet. Vervolgens kan er gelet worden op eventuele gezonde toevoegingen zoals bijvoorbeeld groenten, zalmolie, zeewier of cranberry. Bij een pup is het van groot belang om te kijken naar het calcium/fosfor gehalte en de verhouding, voor pups mag dit maximaal 1,6:1 (Ca:P) zijn. Voor volwassen honden is dit 2:1. De gehaltes calcium en fosfor vind je vaak terug bij de analyse. Teveel vet kan zorgen voor vervetting en overgewicht, maar ook voor een onvoldoende uitgebalanceerd dieet. Bij teveel lever (meer dan 5%) bestaat er al kans op overdosering van bepaalde vitamines waaronder vitamine A, wat (zeer) schadelijk kan zijn. Vaak wordt er bij kvv gekeken naar de juist verhouding spiervlees, orgaanvlees en bot. Een goede verhouding is uiteraard van belang, maar het belangrijkst is dan de uiteindelijke nutritionele waarde voor het dier voldoet aan de eisen die worden gesteld door FEDIAF. Dit is in onze ogen vele malen belangrijker dan een specifieke verhouding.

Kennis van zaken
Wat voor bedrijf zit er achter het merk? Is dit een bedrijf dat al geruime tijd ervaring heeft op het gebied van het bereiden van rauwe voeding voor honden met gedegen kennis van zaken? Heeft het merk daarnaast bijvoorbeeld ook een eigen nutritionist in dienst die de betreffende universitaire opleiding heeft gevolgd en een eigen receptuurprogramma? Laat het merk regelmatig nutritionele analyses uitvoeren op verschillende gebieden, hebben ze een eigen kwaliteitssysteem en worden er ingangscontroles gedaan? Wordt er hygiënisch gewerkt en is hierbij ook aandacht voor bij het gebruiksadvies richting de consument? Allemaal zaken waarbij zelden stil wordt gestaan, maar wat wel van belang is bij het bepalen van de uiteindelijke kwaliteit van een product.


Productielocatie en de herkomst van grondstoffen
Wordt de voeding geproduceerd op een gecertificeerde productielocatie? Zijn hier filmpjes van beschikbaar en zijn ze open over hoe er wordt gewerkt? Waar komen de grondstoffen vandaan en wordt er gewerkt met vaste leveranciers en vaste percentages? Ook deze punten bepalen de uiteindelijke kwaliteit van een kvv. Veel consumenten kiezen momenteel voor een relatief goedkope rauwe voeding terwijl dit fenomeen bij droogvoeding minder vaak wordt gezien. Dit heeft voor een deel te maken met het feit dat een gedeelte van de rauw voeders zich niet houden aan etiketteringsrichtlijnen zoals deze door FEDIAF zijn opgesteld. Hierin staat dat een declaratie open (alle grondstoffen apart benoemen) of gesloten (werken met groepen zoals ‘vlees- en dierlijke bijproducten) dient te zijn. Een vermelding als ‘kippenvlees, kippenorganen en kippenbot’ valt onder geen van beiden. Bij Raw4Dogs hebben wij er als een van de eerste rauw voedingen voor gekozen om alle grondstoffen apart te benoemen en dus zo open mogelijk te declareren. Hierdoor is bijvoorbeeld niet alleen bekend dát er organen zijn gebruikt in een voeding, maar ook welke. Vandaar dat onze ingrediëntenlijst er net wat anders uitziet dan die van de meesten anderen. Daarbij vinden wij het belangrijk dat de herkomst van de grondstoffen betrouwbaar is en van vaste kwaliteit én dat de samenstelling te allen tijde gegarandeerd gelijk is. Vandaar dat nagenoeg al onze dierlijke grondstoffen afkomstig zijn uit West-Europa en wij geen concessies doen bij schaarste. Het kan dus voorkomen dat één van onze voedingen tijdelijk niet leverbaar is om deze reden.



Deel dit bericht via:

Brochure

Wil je een compleet overzicht van onze producten en alle achtergrond informatie in één handig document? Voor jezelf of misschien voor iemand anders? Download dan snel onze brochure! Bekijk onze brochure